panorama3

panorama3

štvrtok, 30. augusta 2012

Figy

Pozdravujem všetkých návštevníkov môjho blogu, 
prajem krásny večer
a ďakujem za nádherné komentáre, ktorými ma veľmi povzbudzujete.

***

V pondelok sme sa vrátili z dovolenky z Chorvátska, kde sme boli načerpať nových síl a dobiť baterky.
Dovolenka sa nám veľmi vydarila
hlavne preto, že manžel už dlhší čas túžil po Crikvenici.
Dokonca sme šli na motorke a len tak naslepo.
Každý deň sme striedali pláže, tú najlepšiu sme našli až v posledný deň.
Bolo to poriadne romantické a zaujímavé :-))
S motorkou sme nikde nemali problém zaparkovať aj keď parkoviská boli už plné a autá čakali
v radoch. Za motorku ani netreba nikde platiť parkovné :-)
Keď som videla vo dvore domácich figy, ktoré len opadávali zo stromu a autá
ich pučili, opýtala som sa domácej prečo z nich niečo nerobí. Povedala
že oni ich nemajú radi a nech si ich zoberiem ak chcem. Tesne pred odchodom 
som si nazbierala asi tak za dve kilá, toľko sme ešte mali miesta :-)) 
Doma som dlho dumala čo s nimi spravím, napadlo ma najprv usušiť, neprešlo...
Potom som si spomenula že bude najlepšie spraviť figový džem, prešlo ... zapáčilo 
sa to aj rodinnej rade :-)
Keďže figy u nás nie sú tak veľmi rozšírené, nenašla som nikde ani recept...
no to by tak bolo, aby som ja niečo nevymyslela :-))
Takže klasika, tam sa nič nemôže pokaziť. 
Polovičku fíg som pomlela na veľkých otvoroch mlynčeka a druhú nakrájala na hrubšie kúsky.
Získala som tak jeden a pol litra veľmi hustého maglajzu, ktorý bolo treba zriediť vodou,
inak to nešlo ani premiešať :-)) Prevarila som liter vody a zaliala figy. Zasypala dvoma kilami cukru
a keďže sa mi to zdalo veľmi sladké, pridala som podľa chuti dve lyžičky kys. citrónovej.
Nakoniec mi ešte napadlo tam pridať aj jeden postrúhaný koreň zázvoru, toľko som našla 
v chladničke, nechala to do rána odstáť a na druhý deň uvarila džem.
Na Vianoce mám vo zvyku,  lebo nám to chutí, robiť pomarančový džem medzi 
linecké pečivo, tento rok skúsim naplniť linecké koláčiky figovým.
Neviem či už niekto z Vás robil niečo také s figami, lebo u nás sú čerstvé figy pomerne drahé.
Dočítala som sa o figách, že sú veľmi prospešné nášmu organizmu,
ale ono to aj chutí  bombovo. 





A nemyslite si, že som tam len tak ležala na slnku, a naberala bronz, ani náhodou :-))
V tieni pod stromom som si jedna radosť háčkovala.
A tu je výsledok:
Obal na fľašu a jabĺčko do sauny :-))
Niečo podobné som pred cestou uháčkovala aj priateľke.






Ešte raz Vás všetkých pozdravujem a prajem krásny víkend :-)


utorok, 7. augusta 2012

Sušené paradajky

                 Prajem aj Vám krásny večer, lebo ja ho mám,  konečne sa aspoň trošku schladilo...


  Dnes zase slnko celý deň pálilo tak,
akoby chcelo vyhrať medailu  na letných olympijských hrách v Londýne. 
Povedala som si, využijem jeho silu a ušetrím energiu :-))
Takže po zapečení paradajok v rúre, som ich dosušila na slniečku...
Bolo tu, aj na Vareche.sk už veľa receptov na sušené paradajky,
ale ja som si recept povylepšovala  častým skúšaním 
a experimentovaním s paradajkami tak, aby boli šťavnaté a nie moc
suché, a aby chuť nálevu sa čo najviac priblížila k chuti mojej rodiny.
Čiže tento recept je asi môj, ala Mery :-)
Postup nižšie...

Paradajky nakrájať na polovičky a väčšie na štvrťky. Uložiť
 na mastný papier  natretý repkovým olejom, môj syn neznáša olivový olej...
Olejom netreba veľmi šetriť, použije sa čo ostane do nálevu.
Paradajky podľa chuti osolíme a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a bazalkou až na koniec pred dosušením aby nesčernala.

Vložíme do rúry na 210 °C a zapečieme na 15min. 
Pozor, neujedať sú horúce...
Rúru uberieme na 60°C a sušíme pri mierne pootvorených dvierkach tri hod.
Po troch hodinách som ich vyhodila na slnko, zakryla záclonkou kôli  muchám 
a sušili sa tam do večera. Ani teraz by som ešte nedoporučovala ujedať...
lebo nakoniec nebude čo dať do nálevu :-) tak ako sa to stalo nam, pri druhom pokuse :-))
Ak by to slnko nestihlo do večera usušiť, pokračujeme v rúre.

Takto vyzerali večer. Nemali by sa úplne rozsušiť, 
mali by  byť po stlačení plastické.

Nálev...

Asi 2deci repkového oleja, jedna lyžica cukru, jedna lyžička kys. citrónovej
1lyžica balzamikového octa, 15 mesiačikov cesnaku, 
možno aj viac,  dve lyžice píniových orieškov
alebo slnečnicových, a bylinky podľa chuti. Ja davam, 
bazalku, oregano, timian a medovku.
Tento pomer je na jeden 7 deci. pohár. 
Paradajky musia byť natlačené a  úplne zaliate olejom.
Olej sa dá potom využívať na rôzny spôsob pri varení, dobrý je 
aj do zel. šalátov a na cestoviny so sušenými paradajkami. Mňam...

Ak by sa dalo vydržať...mali by takto odstáť aspoň týždeň.
Úplne zmäknú a nasajú bylinky.

Tieto na tanieriku sú z minula, toľko ostalo za pár dni :-))
Proste u nás sú na zožratie. Veď ja sama už pri sušení ujedám.
A nachytala som aj manžela :-)))

Dobrú chuť prajem, a odvážnym ktorí sa do sušenia pustia trpezlivosť :-)
Dúfam že som Vás aspoň trošku nalákala, je to naozaj dobrá pochúťka, hlavne na raňajky,
 chlebík s maslom, sušenú paradajku a zastrúhať troškou tvrdého syra, ach.. .no čo Vám budem hovoriť, treba skúsiť :-)))

pondelok, 6. augusta 2012

Víkendovka...

                                                Prajem krásny, povíkendový večer ...    

                                        
             Tento víkend u nás bol v skutku kektický...robilo sa viacero veci naraz, vlastne ani nie naraz, pekne za radom,  len sa toho spravilo viac :-))                                       
V piatok som došila taštičku ku kabelke a rozošila ešte aj peňaženku, už som ju nestihla došiť, lebo manžel dostal chuť splniť mi želanie vymaľovať moju izbičku. Dostala novú podobu vo farbe ako ju vidíte za kabelou :-)  Fotka trošku skresľuje, naozaj je viac do zelena.
Manžel maľoval a ja som šla obrať do záhrady paradajky na sušenie a uhorky, keďže bolo z rána ešte celkom príjemne a v záhrade sa dalo vydržať obrala som aj černice, lebo už niečo dozrelo,  hm...že niečo, paradne 3.5kg.  A tak som strávila skoro celú sobotu pri sporáku. Najprv obed, potom džem a nakoniec pečeňovku, na prianie môjho milého, musela som sa nejak revanšovať :-)) Dnes ráno som šupla paradajky do rúry na sušenie, sušia sa ešte stále a budú do zajtra ... 


Toto dielo " Dvaja"  je môjho manžela, dnes ma to dielko presne 30 rokov :-))) 
Obraz je olej, rámik vyrobil zo starého dreva ...

Trošku som ich rozpučila vareškou, zasypala cukrom a je z toho fajnová marmeláda :-)








Moja paštéta...

No ja som si ho vylepšila, podľa našej chuti a pravda je,  že vo varení aj veľmi rada experimentujem :-)

1Lyžica oliv. oleja, 1Lyžica masla, 2plátky kvalitnej angl. slaniny, 1cibuľa, 400gr kur. pečienok alebo
kačacích...pol malého hrnčeka bieleho vína, 3 Lyžice balzamikového octa, 5 orieškov opražených na sucho, 10 ks. hrozienok,  jedno na masle opečené jablko, soľ a bylinky podľa chutí.
Pečienku opražiť na cibuľke a slaninke, podliať vínom a dusiť trištvrte hod. 

Po udusení pečienky, pridať opražené oriešky, hrozienka a opečené jablko. Všetko spolu rozmixovať do hladka. Nakoniec osoliť, okoreniť a pridať posekané bylinky, balzamikový ocot a dobre premiešať. 
Ešte teplé zaliať do fľaštičiek so širokým hrdlom a nechať v chlade dobre stuhnúť.

Dobrú chuť prajem :-)


Dnes na raňajky...nám  to chutí aj tak ako vidíte s černicami :-)) 
Doporučujem , je to naozaj lahôdka. Prajem krásny týždeň, plný pohody a radosti :-))


streda, 1. augusta 2012

Môj ďalší restík...

  Prajem Vám krásny večer.

 Dnes bol ďalší jeden z horúcich až dusných letných dní. 
Poobede, keď už bolo navarené, upratané som mala na výber,
alebo sa zašijem do svojej izby k dokončeniu taštičiek, na severnú stranu, 
kde poobede slnko páli ako o život. 
Alebo doháčkujem dávno, predávno začatú dečku na stôl do haly.

Rozhodla som sa pre tú druhú alternatívu, dokončiť dečku :-)
Keďže v záhrade na lavičke pod stromom bola super klíma :-), zvládla som to. 
Je síce pravda že dokončovania už bolo len veľmi málo,
 ale radosti, hlavne z dokončenia veeeľa, veľa. 
A takto mi odbudol ďalší rozrobený rest, 
lebo tých restov mi už akosi pribudlo :-(

Ani nie tak dávno, som nemohla začať novú vec, 
pokiaľ som nedokončila rozrobenú, 
no teraz už asi starnem, bojím sa že stratím nápad, alebo vzor, 
a tak to radšej začnem s tým, že niekedy to raz ...dokončím :-)
A možno aj preto, že už nemám takú trpezlivosť, 
a nedokážem robiť dlho jednu vec, potrebujem zmenu. 
Tak bolo aj u tej dečky, je pomerne veľká  120 x 90, 
tak sa mi zunovalo tá jednotvárnosť, a robila som ju možno aj na 5 pokračovaní :-).  
Tie hviezdice v strede mali byť 4...no keď som zistila, 
že jedna hviezda mi zaberie času ako 5 kvetinky, 
veľmi skoro ma tá 4ka prešla.  
Myslím že kecania už bolo dosť a tak následuje 
prezentácia môjho takmer ročného diela...:-)))


To je tá hviezdica, časovo za 5 kvetiniek




Zajtra sa pokúsim o ďalší rest :-) Majte sa krásne a ďakujem za návštevu...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...