Dnes by som Vám chcela ukázať ako sme začali pracovať na
ovocnej 100% šťave...
Dlho sme to skúšali odšťavňovačom, ale žiaden nám nevydržal dlho :-(
Potom sa môj šikovný manžel rozhodol že spraví lis.
A podaril sa :-)
Ako vidíte šťavička odchádza do hrnca jedná radosť.
Už sme ho odskúšali minulý rok, no nebolo až toľko jablk, zato hrušiek a hrozna bolo dosť aj
v minulom roku. Ale tento rok je na ovocie naozaj veľmi štedrý.
Predtým ich treba umyť a prípadne vykrojiť červíka :-))) Červíka
vykrojíme, ale nahnilé alebo otlčené musia ísť preč...
A jasne že sa narobí aj neporiadok :-( Našťastie máme na takéto roboty terasu. Zatiaľ sme
obrali dva koše jabĺčok a dva koše hrušiek, lebo naraz by to bola veľká fuška. Zajtra pokračujeme.
...a už je upratané :-))
A tu je výsledok. 4 hrnce 5litrové a tri v predu 3l...
Do zajtra to musí odstáť, aby naspodok klesol sajrajt :-) potom sa opatrne
zleje iba vrch, na dne ostane to husté hnedé.
A tým sa ešte viac prečistí.
Nakoniec sa to prevarí a horúcim sa plnia fľaše, ktoré odložíme do komory na ležato.
Šťava nám takto vydržala až do mája. Ale vydržala by aj dlhšie... len keby bolo čo :-))
A pre spestrenie príspevku ešte prikladám asi...húseničku, pochutnávala si na mojom
jedinom kôpri, ktorý mam na celej záhrade :-( nie a nie ho dopestovať.
Že je krásna... potvorka jedna, aj som si ju pohladkala,
bola na dotyk taká zamatová. A potom som ju odniesla na vŕbu k rieke :-)))
Prajem Vám všetkým krásny nový týždeň ...
jé, další supr recept... s tvými rajčaty jsme měli velký úspěch. Rozdala jsem jak už naložená rajčátka - ten nálev je prostě boží, tak i recept. Jablíčka a hrušky jsme letos sušily v sučičce, plus děláme i domácí vegetu. Lis bohužel nemáme ,ale je to lákavé. Recept si určitě uložím. Hezký den Jitka
OdpovedaťOdstrániťJitko rajčinky aj u nás idú na dračku, nestíham sušiť :-)) Za chvíľku bude aj pokračovanie na šťavičku ako dopadla dnes, ďakujem ...
Odstrániťja toho Tvojho manžela asi neprestanem obdivovať ... klobúk dolu ... kratšie by možno bolo vymenovať, čo nedokáže, ak také vôbec existuje ☺ ... veľmi šikovný chlap, stráž ho poriadne ☻☻☻
OdpovedaťOdstrániťMaťka súhalsím s Tebou...:-) a ďakujeeem za skok ku mne.
OdstrániťMňam, miluji mošt!
OdpovedaťOdstrániťJo, a tu housenku mám taky, a taky na kopru :o)
Hezký večer, Mery!
Helena
Wau, takže ona miluje kôpor :-)) Helenko ďakujem za návštevu a komentík.
OdstrániťTen Tvoj príspevok so syrom nemá chybu, dík za inšpiráciu.
Hela-Helga 2 My sme to ešte s mojim manželom tiež tak robili.Ja som potom fľaše dávala do deky a keď vychladli odkladala do pivnice.A maš pravdu,že tie šťavy nemajú konkurenciu.Sú bez cukru a iných konzervantov a sú výýýýýborné.
OdpovedaťOdstrániťPresne tak Helenko, žiadne ečka, žiaden cukor...a aj moje fľaše skončili v pivnici. Pokkračovanie je v ďalšom príspevku :-) Ďakujem krásne za návštevu a za komentík
OdpovedaťOdstrániťveľmi ma to potešilo.
teda klobúk dole, pred vašimi nápadmi a šikovnosťou a domáca 100% šťava je naj!...obdivujem a chválim :-).....a tiež aj fotky sú nádherné, síce potvorky húsenice nemusím, ale ty si ju tak krásne odfotila, že sa mi zapáčila...no, škoda toho kôpru....ale my by sme zase prišli o takéto pekné fotky, ak by si ju tam nemala....krásny týždeň aj Tebe Mery :-)
OdpovedaťOdstrániťPotešenie na mojej strane :-)ďakujem krásne Ivetka, cmuk...
OdstrániťAhoj Mery, domácí šťávu Ti moc závidím. Dříve jsme doma také dělávali jablečný mošt a byla to velká dobrota!!
OdpovedaťOdstrániťJe to fakt super dobrota, najviac nam chutí hrozno takže zajtra pokračujeme
OdpovedaťOdstrániťnajprv hroznom, len dúfam že prestane pršať :-( ďakujem za návštevu Alis.