Tento víkend nebol pre nás nejak fajnový :-( Nielenže v kuse pršalo, ale ja a manžel sme ho takmer celý v teplotách preležali. Hm...ako za trest :-( neznášam to, ale ani nepoznám človeka ktorý by to mal rád :-)))))
A tak dnes po toľkom lengáreni, som bola pilná ako včielka. Síce necítim sa ešte fit, ale záhrada už volala o pomoc... Uhorky mi cez víkend samozrejme trošku prerástli, do nie mojich obľúbených rozmerov, a takže som ich prekrojila, a doplnila karfiolom a mrkvičkou.
No hlavne, na čo by som Vás dnes chcela inšpirovať, je kapusta. Na tento bulharský spôsob ju my máme veľmi radi. Recept mám od mojej tety, a robievam ho pravidelne cez celý rok, aj v zime.
Nasekám si dve veľké kapusty, 6-8 cibulí narežem na pásiky do veľkej nádoby.
Nálev:
4l vody, 7dcl octu, l/2 l (litra) cukru, 1 nakladač "deko", 2 bob. listy, 5 guličiek nového korenia, 2dcl oleja.
4l vody, 7dcl octu, l/2 l (litra) cukru, 1 nakladač "deko", 2 bob. listy, 5 guličiek nového korenia, 2dcl oleja.
Nálev prevariť a horúcim zaliať kapustu. Nechať chvíľu, aby kapusta zmäkla, a potom všetko preložiť do veľkých fliaš. Mne to teraz vyšlo na jednu 5-litrovú, jednu 4-litrovú a dve 3-litrové fľaše. Nakoniec po vychladnutí uložiť do chladničky a po 24 hod. postupne konzumovať, vydrží tam veľmi dlho, ak vydrží :-))
Takto uskladnená kapusta sa potom dá používať na rôzne veľa spôsobov. Napr...odoberiem si z fľaše kapustu, nechám odkvapkať, pridám do nej nakrájanú šunku na pásiky, trochu kompótového ananásu,
nakladanú kukuricu, nasekané bylinky (podľa vlastnej chute, ja dávam, pažitku a petržlenovú vňať)
a nakoniec všetko zaliať pochúťkovou smotanou alebo jogurtom, podľa chuti.
Alebo len tak rovno z fľaše k obedu. Robievam ju občas aj bez šunky a zalievam tatárskou omáčkou, taktiež sa da zalievať rôznymi dresingami.
Naozaj doporučujem. Kto raz takú kapustu skúsi naložiť, už sa naňho nalepí ako droga :-))
Takto uskladnená kapusta sa potom dá používať na rôzne veľa spôsobov. Napr...odoberiem si z fľaše kapustu, nechám odkvapkať, pridám do nej nakrájanú šunku na pásiky, trochu kompótového ananásu,
nakladanú kukuricu, nasekané bylinky (podľa vlastnej chute, ja dávam, pažitku a petržlenovú vňať)
a nakoniec všetko zaliať pochúťkovou smotanou alebo jogurtom, podľa chuti.
Alebo len tak rovno z fľaše k obedu. Robievam ju občas aj bez šunky a zalievam tatárskou omáčkou, taktiež sa da zalievať rôznymi dresingami.
Naozaj doporučujem. Kto raz takú kapustu skúsi naložiť, už sa naňho nalepí ako droga :-))
Z tejto kapusty v náleve som naplnila aj jabĺčkovú papriku, ktorú som zaliala uhorkovým nálevom.
A toľko cibule sa mi ešte zvýšilo do zásoby.
Všetkých návštevníkov môjho blogu pozdravujem a prajem krásne slnečné dni leta.
kapustu ja mozem v akomkolvek stave, tak mozno ma tou svojou bulharskou nakazis ... ale najviac sa mi paci to Tvoje balenie, prekraaasne vyzdobene flasticky !!!
OdpovedaťOdstrániťĎakujem krásne Marti :-) ak máš kapustu naozaj rada určite nakazím :-)))
OdpovedaťOdstrániťMery, nádhera! Vidno že to všetko pripravuješ s láskou :-) Mňa by taký lákavý a krásny pohár veľmi potešil, to musí byť radosť, vstúpiť do tvojej komory :-))....krásna úroda!...a prajem Vám obom, rýchle uzdravenie!!!
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Ivetka, za návštevu aj za krásny komentárik :-)
OdpovedaťOdstrániťtakuto som ešte nerobila zvyknem robiť s borkenom ale možno vyskušam :-)
OdpovedaťOdstrániťa to balenie je fakt suprove :-)
Ďakujem Marcelka, vieš ja borken veľmi nerada, veľa chemie...
OdpovedaťOdstrániťNO TAK TUTO KAPUSTU BY SOM SI RADSEJ DALA ;))) A CIBULKA PAPRIKA MNAM VSETKO DOMACE MI CHYBA :))) DIANKA.
OdpovedaťOdstrániťHejže Dianka, škoda že si teraz tak ďaleko, lebo tato mamkina kapusta Ti veľmi vždy chutila :-)
OdpovedaťOdstrániťVeď možno keď o mesiac prídeš na dovolenku domov, tak ju budeš mať. Som rada že si objavila môj blog :-)Pozdravujem Ťa a bozkávam, cmuk.