panorama3

panorama3

pondelok, 7. mája 2012

                              Ako každý rok aj tento som sa už tešila kedy dorastie mäta, medovka a žíhľava, aby som si mohla uvariť chutný aj zdravý sirup. Hlavne mätový a medovkový je veľmi voňavý a hustý sirup, ktorý je výborný aj na osladenie čajíka, na zmrzlinu a osvieži aj čokoládové dezerty :-)
Na tieto sirupy je už veľmi veľa druhov receptov, ale ja používam stále môj osvedčený, ako ho robievala ešte aj moja babka :-)))    1 šálku mäty, medovky alebo mat. dúšky .....
                                        2 šálky kryš. cukru
                                        1 šálku vody
Nikdy  nesúhlasila s tým, aby sa sirup varil, lebo by sa v ňom zničilo všetko to najlepšie zo sirupu. Podľa nej stačí uvariť cukrovu vodu a ešte teplou  zaliať nasekané, alebo najlepšie natrhané lístky mäty, medovky, žihľavy alebo materinej dúšky ( aj z tej je sirup krásne voňavý ) a nechať všetko lúhovať aj viac dní, ja nechávam aspoň 5 dní prikryté v chlade a tme. Potom všetko precediť, dodať poprípade kys. citrónovú...
10g na 5 l sirupu,  až potom všetko zohriať, skoro po bod varu, ale nie zovrieť. Takto sa už z tej bylinky nič dobré nevyvarí a všetko ostane pekne v tom sirupe :-) Nakoniec hneď ten horúci sirup naliať do fliaš a zatvoriť. Ja som si ešte minulý rok kúpila čierné pivo kôli fľaškám zo špeci zátkou a osvedčili sa mi. Takto sirup vydrží veľmi dlho v chlade a tme. V tme preto, lebo je dobre známe že najväčším nepriateľom potravín a sirupov je svetlo. 
                                                   Na zdravie :-)...
                                     A tu už je nápoj riedený chutným a zdravým sirupom, ktorý v terajšie teplé dni veľmi pomôže k osvieženiu. Ja si ho ešte vylepšujem čerstvou bylinkou, do mätového pridávam pomaranč a do medovkového som šupla citrón.
Ak by ste takýto sirup chceli použiť aj ako liek na kašel, na prechladnutie a aj na trávenie, potom to už treba variť v smaltovanej alebo sklenenej nádobe z varného skla....    0,5 l vody , 350 g cukru 
Uvaríme hustý sirup. Pridáme 50g natrhaných lístkov malo by prejsť varom a potom necháme odstáť hodinu. Sirup nakoniec scedíme,  nalejeme do menších fliaš a užívame pri rôznych neduhoch.

Dobrú chuť prajem. na zdravíčko :-)

Mäta, ktorú som použila na sirup.

Medovka...

Prikladám aj náš víkendový nález smrčkov. To už boli asi posledné tejto sezóny :-(

Smrčky na jednom mieste :-))

Dovidenia priatelia, teším sa že ste ma opäť navštívili.

5 komentárov:

  1. a tie flašky s tým sirupom, aké sú krásne, mňa by to potešilo aj ako darček, nádhera! :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem krásne Yvett za komentík. Ano, presne tak. Dnes som na nich nalepila ešte etiketku
    s označením aký sirup sa v ktorej fľaštičke nachádza a z 25 fliaš som už 4 darovala :-)) Mäty a medovky v záhrade je vždy dosť a chutí na výrobu tiež.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak to áno a ešte aj výborne chutia a aj osviežia :-))

      Odstrániť
  3. Lahvičky jsou úžasné, krásné fotky.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dík moc...a ďakujem za návštevu :-))

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...