...tak ako ich robím ja ...
...
na prosbu pre moje dievčatká Dianku a Tinku, celý postup...
možno inšpirujem aj Vás moje milé blogerky :-))
...
Manžel mal kúpiť 2kg bôčiku...dopadlo to tak, vraj bolo krásne mäsko, neodolal :-)
...
Budeme potrebovať...
1,5kg bôčiku, 400g ryže, čierne korenie a korenie Aďžika, alebo korenie podľa vlastnej chuti...0,5dcl olivový olej, domáci pretlak, 1 mäsový vývar, 1,5dcl červeného vína, 1 veľkú cibuľu, 1väčšiu kapustu, hroznové listy ( ale nemusia byť )1,5 lyžíc mletej červenej sladkej papriky, podľa chuti vegety a soli...
...
Postup...
bôčik zomelieme aj s kožou,
...
pridáme korenie, vegetu soľ, premiešame a natlačíme v mojom prípade do nádoby vacsu.
(Ak takúto nádobu doma nemáte, nevadí...necháte to mäso dlhšie odstať)
do mäsa spravíte zopár dierok, zalejete vínom a zavacsujete aby mäsko prešlo korením.
Keď nevacsujete bolo by dobre aby mäso v chlade odstalo niekoľko hodín.
...
Keď mäso odpočíva a naberá do seba víno a korenie, sparíme kapustu v osolenej vode.
Predtým odstránime hlúbik, urobíme nožom naokolo hlúbika okrúhly rez, aby sa listy z hlávky kapusty pekne oddeľovali.
Z vychladených listov ešte odstránime hrubé časti, ľahšie sa potom list tvaruje.
...
Opečieme cibuľu na olivovom oleji, pridáme mletú papriku čierne korenie podľa chuti a mäso,
...
ďalej pridáme ryžu a prudko opečieme,
...
nakoniec pridáme pol pretlaku a polovicu vývaru. Odstavíme alebo preložíme do chladného hrnca.
...
Do kapustných listov balíme mäso a ukladáme do hrnca, ktorý sme vystlali hroznovým lístím.
...
Takto naplnený hrniec po dokončení ( mne vyjdú vždy dve vrstvy) zalejeme zvyšným pretlakom a
mäsovým vývarom tak aby ich zakrylo.
...
Dusíme na slabšom ohni (moja platňa 45min na 4stupni a potom vypínam celkom, dovaria sa zbytkovou teplotou v platni.)
...
A je hotovo :-)
Podávam s pečivom a omáčkou. Pred omáčkou nám chutí si ich zakapať citrónom.
...
Omáčka...
kyslá pochúťková smotana premiešaná s 2lyžicami tatárskej omáčky, trošku vegety
a nasekaným kôprom s rukolou.
...
Dobrú chuť prajem.
Verím že to určite poznáte, ale robite ich možno inak :-)) Prajem krásne dni a ďakujem za návštevu.
Úplně se mi sbíhají sliny, dala bych si. A je pravda,že zelné listy jsem ještě nedělala, takže děkuji za inspiraci. Až nakoupím ingredience, vyzkouším:-)
OdpovedaťOdstrániťTeším sa že som inšpirovala :-) ďakujem za komentík.
OdstrániťAhoj Mery,to musel být moc dobrý oběd!!!
OdpovedaťOdstrániťAno mame to radi...ďakujem za návštevu.
Odstrániťjaj Mery to si ma nalákala, ja keď robím "holúbky" tak do čo najväčšieho hrnca a máme na celý víkend do čoho chodiť. Asi sa inšpirujem a spravím a ja, až sa mi slinky zbiehajú.
OdpovedaťOdstrániťAlenka, raz mi bolo vysvetlené že u nás na východe sa hovorí že holupky, nie holubky, tak teraz neviem...:-))) ale to je predsa jedno. Moja rodina napr...ich robí len varene nie taký postup ako ja,toto je moje vylepšenie, lebo manžel nema rad viac ryže ako mäsa a nie varenu ale praženú ryžu. Krásne dni prajem.
OdstrániťTo čo ty robíš? Útok na moje kilogramy?No ako môže človek odolať.Ja to robím podobne,no viac tak starosvetský.Bez vína a bez tých hroznových listov.Na dno hrnca dávam kyslú kapustu a tiež na vrch prikryjem kyslou kapustou.A jem to s bielym koláčom.No každý podľa toho ako je naučený z domu .
OdpovedaťOdstrániťPresne tak Helenka, ako každemu chutí...ani nie z domu ale podľa jedlíkov v dome :-))Ale maš pravdu v zime keď niesu listy davam na dno kapustu, ale potom už netreba citrón. A najlepšie sú aj tak keď sú aj listy z kyslej kapusty, ale tie sa mi do súdka zmestia tak len dve tri hlavičky a to je len tak na dvakrát v roku :-)) Pozdravujem Ťa.
OdstrániťMně to tu úplně zavonělo, sem s tím, ty jedna pokušitelko :o)
OdpovedaťOdstrániťOooou...to by bola milá návšteva, si pozvaná :-))
OdstrániťAhoj Mery!mama varieva podobné,ale tvoj receptík určite vyskušam...maj sa krásne ada
OdpovedaťOdstrániťAndrejka som zvedavá ako budú chutiť, potešilo. Pozdravujem.
OdstrániťTak dlouho jsem nebyla nakukovat a tady taková dobrota :-) Recept určitě vyzkouším i já, mám ráda tento typ jídel. Hezký večer, Mery!
OdpovedaťOdstrániťPeťka si to vystihla, vďačný typ jedál...polovicu zamrazíš a máš ďalší obed ak náhodou vypauzuješ :-)) Krásny večer prajem a ďakujem za návštevu.
Odstrániť... jedla som ich a sú fantastické ( oblizovala som sa až za ušami :-D) ... ale ja sa radšej vždy nechám pozvať, ako by som sa mala s nimi babrať :-)
OdpovedaťOdstrániťJeeeminenku Dáška...Ty si pamätáš na moje holupky?...si ma veľmi potešila a veľké dík za komentík a návštevu aj tu aj doma :-))
OdstrániťAhoj Maji, holupky vypadají báječně, mňam, hned bych ochutnala. Určitě vyzkouším.
OdpovedaťOdstrániťMěj se krásně.
Ďakujem Janka, Prajem krásne dni.
OdstrániťMaruško, to jsem snad jedla naposledy jako malá holka...Tvůj dokonalý návod mě docela naladil! Děkuji, zdravím a přeji klidnou cestu a krásnou dovolenou!
OdpovedaťOdstrániťHelena
Ďakujem krásne Helenko už sa tešíííme, konečne oddych. Pozdravujem aj ja a príjemne dni prajem.
OdstrániťAhoj Mery, tak to by si můj muž dal do trumpety!!On tohle miluje, já jsem spíš na dietní jídlo, ale ty pirohy, hm..to je můj šálek kávy!!!!pěkné dny...R
OdpovedaťOdstrániťAhoj Romanko. Presne je to aj u nas, ja som skôr na zeleninu ale manžel a syn mäsko :-)
OdstrániťPozdravujem a prajem krasne dni.
Mery výborný recept, hned bych ráda ochutnala, díky za inspiraci, měj se krásně...:-)
OdpovedaťOdstrániťSoničko ďakujem krásne :-)
OdstrániťJeeeeškovi zraki. Aj minulé pirohy, aj teraz plnená kapusta - to je spomienka na domov. Síce sme pirohy myslím nevyprážali, ale buď piekli ako buchty alebo varili (v závislosti asi od cesta, ja neviem, nikdy som nerobila), ale dala by som si aj smažené. ... začínam byť celá uslintaná. :D
OdpovedaťOdstrániťPrajem príjemný deň.
Ďakujem krásne Majka za návštevu aj za komentík, veľmi potešil :-) Pekný večer prajem.
Odstrániťjooj, dal by som si, najblizsie ked pridem domov musis spravit :)
OdpovedaťOdstrániťJeeej Janik, jasneee budem si určite pamätať :-) dík za komentik a pozdravujem. Práve sme sa vrátili z vínkendového stretka.
Odstrániť