panorama3

panorama3

pondelok 20. mája 2013

Sladký Agátový med

chcela som už dávno uvariť ale nikdy mi naň nezvýšilo času.
Včera k večeru sme si zašli na prechádzku za mesto a tak mi zavoňal agát že som
neodolala a nazbierali sme za pol tašky kvetov a bude  konečne med...

...
Keby si ho niekto chcel tiež uvariť tu je postup...
Kvety zo stoniek stiahnúť do hrnca, ide to veľmi ľahko a zaliať vodou tak,
aby zatlačením rukou na kvety, bola voda máličko nad nimi.
Treba si zapamätať koľko sme dali vody...lebo potom sa podľa toho dáva cukor.
Na každý liter vody, kg cukru...
...
Kvety aj s vodou prevaríme a necháme do druhého dňa odstať v chlade.
...
Na ďalší deň, kvetovú zmes precedíme cez husté plátno a do precedenej šťavy 
pridáme dva umyté citróny nakrájané na hrubšie plátky a cukor. 
Ja som dala 1,5 kg, lebo vody bolo 1,5 l.
Varíme asi  hodinu na slabšom ohni, pokiaľ  nezačína hustnúť...nesmieme zabudnúť 
že po vychladnutí medík ešte zhustne...takže skúšku treba spraviť aj skôr, 
na tanierik dať jednu malú lyžičku a vyskúšať hustotu. 
Možno budete variť viac, možno menej.
...
Tu je už hotové dielo
...
Sedem asi decových fľaštičiek ...
...
A toto je včerajšie dokončené dielo :-) bazový sirup...
...
...
Záber z prechádzky... strom pod ktorým som ako blška...

...
Záhadný strom bez lístia,  len kvety...

...
Trochu záhrady z druhej strany domu...
...
...

...

Majte sa krásne blogerky moje milé a ďakujem všetkým za nádherné komentíky a návštevu.

34 komentárov:

  1. tie fľaštičky s medom vyzeraju krasne ... ako od babičky :) nostalgia ...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Môže byť...babička už som :-)) Ďakujeem Martuška.

      Odstrániť
  2. Ty si žienka usilovná, agátový medík milujem, ale taký včeličkový. Kedysi mamina varila z púpavových kvetov med, tiež bol fajný. Bazový sirup to je už taká slovenská klasika, škoda, že pri búračke sme museli vysekať aj bazu, bolo by na sirup. Takto môžem akurát na fotkách obdivovať :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Renatka veď baza rastie hocikde aj v meste aj na dedine, skús pohľadať :-)Ďakujem krásne za návštevu, potešil ma komentík.

      Odstrániť
  3. Jůů, medík, to by si Jenda dal. Čaj s medem mu v poslední době zachutnal. Jen matka nestíhá vyrábět.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne aj ja najviac mam rada čaj s medíkom...to je ono :-) Krásny deň prajem.

      Odstrániť
  4. nádherné fotky a samé dobroty, mňam
    bazový sirup milujem, ale nesmiem ho - zhoršuje mi astmu a najviac ma bavilo ju zbierať, varila mamina:))))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fííha, astmu mam aj ja ale nič som nezpozorovala...škoda, je tak chutný.
      Ďakujem za návštevu.

      Odstrániť
  5. Ahoj Mají, Ty jsi pilná jako včelka. Agátový med jsem ještě nedělala, ale bezový sirup je výborný. Teď ho bohužel kvůli cukrovce nesmím, no jsou i horší věci.
    Tvoje zahrada vypadá moc krásně i z druhé strany.
    Přeji Ti krásný den.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Janka potešila si ma, dík. Prajem krásny deň aj Tebe.

      Odstrániť
  6. šikulka.....
    ja mám uvarený bazový sirup.... v pivnici....akosi u nás to veľmi neide
    ale dávam ho do pečenia....ak potrebujem robiť želé, tak želatínu rozpúšťam v sirupovej vode a má tak super príchuť

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nooo, dobrý nápad ho použiť aj do pečenia. Pozdravujem.

      Odstrániť
  7. no paani...agatovy med...a vlastne ziadny med som este nerobila...ale postup odkladam...mozno raz sa do toho odvazim :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A vieš že ani ja som taký medík dllho nerobila. Vždy si kupujeme pravý včelí med od
      kamaráta. No ten agát mi tak veľmi zavoňal až ma napadlo skúsiť to :-) Pekný deň prajem.

      Odstrániť
  8. Mery,
    ty jsi pilná jako včelka :-)
    Až se zima zeptá, ty budeš připravena ;-)
    Moc děkuji zapřání u mě na blogu ♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ilonko ďakujem krásne, ale bolo to tak lákavé a teraz zisťujem že asi zopakujem dávku :-))
      Dnes som zistila že medík je fantasticky aj na palacinky. Krásny deň prajem.

      Odstrániť
  9. Ty jsi neuvěřitelná Maruško.... i akátový med... to by mě nenapadlo zkusit:-)) Ale z bezu jsem sirup dělávala, jenže teď tu roste jen už u silnic a je plný olova:-)))
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím že olovnatý benzín už neexistuje, či...ale aj tak od cesty by som nechcela. Ďakujem Ajko.

      Odstrániť
  10. Mery , moc zdravím, med jsem dělala jednou a to z pampelišek a tehdy se moc nepovedl...ale zase dělám sirupy s bezu, na to jsem odborník:)
    škoda, že nejsi blíž, udělala bys mi akátový!!!!
    Moc hezké fotky, povedly se ti...pěkný večer a měj se moc krásně:))))))pa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Romanko sirup z bazy je super, ale fakt ma prekvapil agátový medík, odteraz u nas nesmie chýbať. Našťastie mne sa podaril :-))Robila som iba malú dávku lebo som sama nevedela ako bude chutiť, tak si dam ešte repete. Pozdravujem Ťa a prajem pekný večer.

      Odstrániť
  11. Mery, obdivuju tě, jsi úžasná!

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Mery, ty jsi pilná včelka. U nás bez zatím nekvete, ale také bych opět chtěla uvařit sirup.
    Krásné dny ... Věra

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne Vierko, sirup veľmi doporučujem. Práve si na ňom pochutnávame v čajíku veľmi sa ochladilo a treba sa zahriať. Pozdravujem.

      Odstrániť
  13. No teda, Ty si šikovná, medík, sirup, usilovná ako včelička.
    Škoda, že moje ratolesti sú alergici na agát a bázu, tiež som skúšala v minulosti sirup bol dobrý. Limonádu si skúšala tiež, Mery?
    Záhrada sa rozkvitá do krásy. Krásne farby.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Alenka. A limonádu ...jasneee tu najviac :-) v predchádzajúcom príspevku ju mam naloženú v sklenenom súdku...a už je aj fuč :-) Krásny víkend prajem.

      Odstrániť
  14. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Ahoj Maji,
    MŇAM veru sa zalizujem :-) i keď priznám sa že agátový med som ešte nejedla...
    ...pozerám že aj tebe chodia rôzne spam spravy, mňa to dosť otravuje :-/
    Pekný deň
    Zdenka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za návštevu Zdenka :-) No fakt to už dožiera aj mňa :-( len neviem čo s tým, tak odstraňujem.

      Odstrániť
  17. Mery, recept si s dovolením uložím. Nikdy jsem akátový med neochutnala a přiznám se, že ani nevím, kde bych akát v Praze hledala. Tedy, abych byla přesná, vím kde je jich spousta, ale u dost frekventované silnice a to není na med asi to nejlepší. A tak si recept uložím a děkuji, že si se s námi o něj podělila. Krásná večer

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Agát ja zbieram na kraji lesa...ale tiež som ho varila prvýkrát, vlastne teraz už druhý...
      lebo som zopakovala dávku, skoro všetko sme hneď zjedli a niečo som rozdala. Krásny večer aj Tebe.

      Odstrániť
  18. Olizuju se až za ušima! Obdivuju vás, že takovou dobrotu dokážete vytvořit a prosím si chleba namazaný máslem a pořádnou vrstvou vašeho medu ;-).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne za návštevu a komentík. HM...už ho aj idem nachystať a čakám na Tvoju návštevu :-))Krásny večer prajem.

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...