panorama3

panorama3

pondelok, 15. júla 2013

Plnené kapustové listy ( u nás na východe holupky)...

...tak ako ich robím ja ...
...
na prosbu pre moje dievčatká Dianku a Tinku, celý postup...
možno inšpirujem aj Vás moje milé blogerky :-))
...
Manžel mal kúpiť 2kg bôčiku...dopadlo to tak, vraj bolo krásne mäsko, neodolal :-)
...
Budeme potrebovať...
1,5kg bôčiku, 400g ryže, čierne korenie a korenie Aďžika, alebo korenie podľa vlastnej chuti...0,5dcl olivový olej, domáci pretlak, 1 mäsový vývar, 1,5dcl červeného vína, 1 veľkú cibuľu, 1väčšiu kapustu, hroznové listy ( ale nemusia byť )1,5 lyžíc mletej červenej sladkej papriky, podľa chuti vegety a soli...
...
Postup...
 bôčik zomelieme aj s kožou,
...
pridáme korenie, vegetu soľ, premiešame a natlačíme v mojom prípade do nádoby vacsu.
(Ak takúto nádobu doma nemáte, nevadí...necháte to mäso dlhšie odstať)
do mäsa spravíte zopár dierok,  zalejete vínom a zavacsujete aby mäsko prešlo korením.
Keď nevacsujete bolo by dobre aby mäso v chlade odstalo niekoľko hodín.
...
Keď mäso odpočíva a naberá do seba víno a korenie, sparíme kapustu v osolenej vode.
Predtým odstránime hlúbik, urobíme nožom naokolo hlúbika okrúhly rez, aby sa  listy z hlávky kapusty pekne oddeľovali.
Z vychladených listov ešte odstránime hrubé časti, ľahšie sa potom list tvaruje.
...
Opečieme cibuľu na olivovom oleji, pridáme mletú papriku čierne korenie podľa chuti a mäso,
...
 ďalej pridáme ryžu a prudko opečieme,
...
nakoniec  pridáme pol pretlaku a polovicu vývaru. Odstavíme alebo preložíme do chladného hrnca.
...
Do kapustných listov balíme mäso a ukladáme do hrnca, ktorý sme vystlali hroznovým lístím.
...
Takto naplnený hrniec po dokončení ( mne vyjdú vždy dve vrstvy) zalejeme zvyšným pretlakom a 
mäsovým vývarom tak aby ich zakrylo.
...
Dusíme na slabšom ohni (moja platňa 45min na 4stupni a potom vypínam celkom, dovaria sa zbytkovou teplotou v platni.) 
...
A je hotovo :-) 
Podávam s pečivom a omáčkou. Pred omáčkou nám chutí si ich zakapať citrónom.
...
Omáčka...
kyslá pochúťková smotana premiešaná s 2lyžicami tatárskej omáčky, trošku vegety
a nasekaným kôprom s rukolou.
...
Dobrú chuť prajem.
Verím že to určite poznáte, ale robite ich možno inak :-)) Prajem krásne dni a ďakujem za návštevu.

pondelok, 8. júla 2013

Možno niekto dostane chuť na pirohy...

obyčajné pečené kapustové...ale u nás veľmi obľúbené :-))


Plnka...
Na masle opražime 2 cibule, pridáme 1kg kyslej kapusty, osolíme okoreníme podľa chuti, pred dodusením
zalejeme kuracím vývarom a dodusíme.

Cesto...
1kg zemiakov, 1 vajíčko, 1 lyžičku sódy bik...1-2 lyžičky soli, hladkú múku  podľa potreby, 
lebo zemiaky sú rôzne, ja robím z dvojitej dávky a teraz som použila asi 300g múky
na kg zemiakov.
Najlepšie je deň predtým si uvariť  zemiaky v šupke, očistiť a odložiť do chladu.
Na druhý deň zemiaky postrúhať a zarobiť cesto ktoré rozvaľkáme,
pokrájame na malé štvorčeky, plníme kapustou, a nakoniec  zlepíme na piroh.

Vypražíme...

Vypražené odsajeme kuchynskou papierovou utierkou a podávame s omáčkou a acidkom...

...takto...

...alebo aj takto :-))


Omáčka...
Kyslá pochúťková smotana, lyžica tatárskej omáčky a bylinky podľa vlastnej chuti...
Ja som pridala do ochutenej smotany kôpor a do druhej
rukolu, petržlen a kúsok bazalky...
...
A ešte ako vždy...ani dnes to nebude bez fotky záhrady :-))
Bielopurpurová a biela Dáhlia...




... pokračujem v zaváraní...

a naša ulica z okna...samé drôty :-))

Dúfam že som aspoň niekoho inšpirovala ... ďakujem krásne za návštevu a ak niekoho zaujali naše východovýchodné pirohy, prajem dobrú chuť :-)

streda, 3. júla 2013

Niečo zo záhrady

... rozkvitli ďalšie ľalie, ružová , bordová a preto by som vám ich 
rada ukázala.
...
Tiež by som sa Vám chcela poďakovať za nádherné všetké predošle komentáre
ktore mi píšete, veľmi si toho vážim, ďakujem Vám :-)
...
...
...
...
Hľadajte pavučinku :-)....
...
...
Echinacea purpurová a mačik...
...
...
...
Dahlia...
...
...
...
...
...
...
Pozdravujem Vás a prajem krásne dni plné slniečka.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...